Athén

Athén, Görögország fővárosa, az Attikai síkságon, a Szaróni-öböltől északra terül el. Athén az új Görögország fővárosaként rohamos fejlődésnek indult, lakossága már több mint három és fél millió, vagyis a görög népesség mintegy harmada él itt. Miként az ókorban, Athén napjainkban is a térség legjelentősebb kulturális, gazdasági és kereskedelmi központja.

Műemlékei, a hely történelmi nevezetességei és az Athéni Archeológiai Múzeumban őrzött felbecsülhetetlen értékű gyűjtemények világviszonylatban is páratlanok. A város szívében, a 156 m magas dombon áll a lenyűgöző szépségű Akropolisz, Athén jelképe. Az antik emlékek és a világváros lüktető mindennapjai sajátos hangulatot kölcsönöznek a helynek.

Végigjárva Athén nevezetességeit, olyan átfogó képet kapunk a görög kultúra gyökereiről, melyet egyetlen Görögországban nyaraló turista sem szalaszthat el. Legfőbb látványosságok az Akropolisz, ahol a Parthenon és a periklészi aranykor számos építészeti remekét csodálhatjuk meg, a Plaka színes forgatagában a legkülönfélébb árúkból vásárolhatunk, a Régészeti Múzeumban egyedi kultúrtörténeti kincsekben gyönyörködhetünk. Athénban érdemes megnézni a Parlament előtt az őrségváltást, azt a sajátos szertatást, melyben nem csak a katonák díszlépése, de viseletük is egyedi, melyen minden díszítő motívum, még a "szoknya" plisszéinek a száma is szimbolikus értékű. És feledhetetlen élmény elsétálni a Stadionig meg a kikötőig is.

Athén egyénileg és csoportos kirándulással egyaránt bejárható. Elérhető repülővel vagy autóbusszal, melynek utasai számára a turistairodák általában több kirándulást szerveznek Athén környékére, vagy már eleve körutat ajánlanak. De a saját kocsival utazók is könnyen eligazodhatnak egy jó térkép birtokában.

Egy klasszikus görög szárazföldi körút akár 10-12 nap alatt is megtehető, s közben ezernyi csodát fedezhet fel a görög kultúra iránt érdeklődő látogató.
Aki éjjel indul Budapestről, a délelőtti órákban érkezik Paraliára, ahol éjszakára megszállhat, másnap ellátogathat a Meteorákhoz, s onnan megy tovább a 440 km-re fekvő Athénig.