Athosz hegy

Az Athosz-hegy erdős csúcsai kétség kívül a Chalkidiki-félsziget legizgalmasabb látnivalója. Az ezeréves, kizárólag férfiak által lakott Kolostorköztársaság, négyórás hajókirándulással érhető el. Ouranapolis, a festői szépségű kis halászfalu kikötőjéből kiindulva a félsziget nyugati partszakasza mentén haladunk végig a látványos kolostorépületek közelében.

A fakultatív hajókirándulás keretében csupán távolról lehet gyönyörködni a kolostorokban. Az autonóm szerzetesi köztársaságba ugyanis a nőknek szigorúan tilos belépni, de a férfiak is csak miniszteri engedéllyel juthatnak be a szigorúan őrzött határ mögé.

Napjainknam Athosz tán az egyetlen hely, ahol még megismerhető a bizánci kor keresztény egyházának az élete: az áthághatatlan szabályok, a kötött dogmákká merevedett szokások és törvények. Athoszban a múlt, a középkor, nemcsak a tárgyi emlékekben, az épületekben, a freskók valamint oklevelek sokaságában nyilvánul meg, de a mindennapi élet is a régi rendben és ritmusban folyik, a maga régi szokásaival.

Athosz

A kolostor meredek és magas falai mögött, a felhalmozódott bizánci építészet és művészet értékei között élő szerzetesek számára szinte megállt az idő. Legfeljebb az jelent némi változást, hogy az ortodox világban egyre több férfi kívánja itt megízlelni a szerzetesi életet, a kolostor körül pedig egyre több a kíváncsiskodó turista.