Chalkidiki félsziget

A Chalkidiki-félsziget Görögország különleges és egyedülálló tája, melyet két nagy tó választ el Makedóniától. A helyiek szerint ez Hellasz paradicsoma. A mitológiában jártasok a déli oldal három hosszú földnyúlványát Posszeidón tritonjához hasonlítják. Fő jellemzője a mintegy 500 km hosszú, jobbára finom homokos partszakasz, ahol több mint húsz üdülő nyerte el a legtisztább vízért járó "Európai kék zászló" kitűntetést.

ChalkidikiA szigetnyúlványok egyes helyeken annyira keskenyek, hogy majdnem minden irányból feltűnik az azúrkék tenger. A legjobban kiépített terület a félsziget nyugati nyúlványa, melyet Kassandros makedón királyról a Kasszandra nevet nyerte. A sűrűn lakott területen fenyőerdők, ciprus- és olajfaligetek váltakoznak a zord sziklákkal, sajátos képet kölcsönözve a tájnak. A kevésbé kiépített Shitónia, a középső földnyelv, Poszeidón fiáról Shitonról lett elnevezne. A sok helyen még érintetlen természet, az elrejtett öblök vidéke ez, mely inkább a nyugodtabb strandolóknak ajánlott. A keleti szigetnyúlvány pedig a híres Athosz-hegy.

A művészet- és vallástörténeti valamint idegenforgalmi jelentőségű Szent Hegy mellett az archeológiai szakértők számára Chalkidiki-félszigeten fontos úti cél még Olünthosz meg Potidaia, a két hajdani polisz maradványai.

Akik pedig a filozófia nagyjai előtt szeretnének hódolni, legalább haladjanak át Sztrageirán, Arisztotelész szülővárosán.