Delphoi

Delphoiba, a gazdag antik emlékekkel rendelkező kultikus településre egész-napos autóbusz-kirándulással érhetünk el. A romantikus környezetben fekvő szentély-együttes Görögország talán legimpozánsabb romegyüttese. A Delphoi Apollón-szentélyt az ókorban a világ közepének, azaz "a föld köldökének" tekintették. A pontot az omphalosz jelölte.

A kúpszerű márvány-omphalosz a múzeumban látható. A Szent Kerület a Parnasszosz déli lejtői fenséges sziklafalai alatt terül el.

A festői szurdokban fekvő Delphoi leginkább a jósdájáról vált híressé, ahová az ókori Hellász minden pontjáról eljártak mind a befolyásos emberek, a királyoktól a hadvezérekig, mind az egyszerű nép, hogy Pűthia révén meghallgassák Apollón orákulumait, akinek tanácsát valamennyien fontosnak tartották kikérni életünk vagy országuk bizonyos válságos pillanatában. A négyévenként itt megrendezett Püthia-játékok pedig vetekedtek az Olümpiában Zeusz tiszteletére megrendezett Olümpiai Játékokkal.

A Pleisztosz völgyére nyíló gyönyörű kilátáson kívül, az egykori szentély területén még ma is láthatók a fogadalmi emlékművek alapjai. Az Argoszi királyok-, és az Epigonok Exedrája meg a Buleutérion, érdekes látványosság, de kétség kívül a kincsesházak a legérdekesebbek, ezek közül is az Athéniak Kincsesháza. Ez utóbbit általában már mindenki ismeri legalább képeslapokról, s szinte a görög épületek prototípusaként hat. De érdemes felkeresni a Kasztália-forrást, Apollón templomát, az ókorból meglehetősen jó állapotban fennmaradt Delphoi Színházat, valamint a Stadiont s főleg a Delphoi Múzeumot, melynek egyik leghíresebb darabja a delphoi kocsihajtó.