Görögország éghajlata

Görögország éghajlatának megfelelően, a május gyönyörű, ilyenkor minden virágba borul. Júniusban a hőmérséklet már eléri a 30 C fokot, július és augusztus pedig kimondottan meleg időszak, de aki tengerparti nyaralásra válassza Görögországot, épp megfelelő, mivel az éjszakák kellemesen lehűlnek. Akik pedig inkább Hellasz archeológiai területeire kíváncsiak, a csodaszép és nagyon kellemes szeptembert és októbert választhatják, amikor már nincs hőség, de a nap még mindig nyáriasan ragyog.

Minden szezónnak megvannak a maga jó és rossz pontgjai: az elő- és utószezonban nyugodtabbak a strandok, nincs kánuikula s főleg kisebbek az árak, de fontos tudni, hogy ilyenkor már kevesebb üzlet és szórakozóhely tart nyitva, a sportolási lehetőségek korlátozottabbak s egyes archeológiai területek és múzeumok is bezárják kapuikat, esetleg csökkentett órarenddel fogadják látogatóikat.
A háziállatok kedvelőinek viszont fontos tudni azt is, hogy Görögországban, a szállodákban és apartmanházakban sehol sem lehet azokat elhelyezni, ezért inkább hagyják otthon a kedvenceket.

A légi utat választók, attól függően, hogy Görögország melyik pontján akarnak megszállni, lehetőségük van Thesszaloniki, Athén vagy Kalamata nemzetközi repölőterét választani, érkezési helyül, ahopnnan görög autóbuszok szállítják a turistákat a szálláshelyükig.

Aki szívesebben utazik autóbusszal, a turistairodák általában kényelmes, a modern kívánalmaknak megfelelő buszokat biztosítanak. A probléma mentes utazást két sofőr biztosítja. A buszban tilos a dohányzás, de általában 2-3 óránként szünetet iktatnak be. Ezek jobbára olyan megállóhelyek, ahol van mosdó és kávézó, hogy a turisták felfrissülhessenek.

Egyéni utazás esetén legjobb, ha a turistairodák által használt útvonalat követjük. Budapestről indulva menjünk Tompa vagy Röszke felé, majd Novi Sad, Belgrád, Nis, Skopje, Evzoni, Szaloniki. Ez kb. 1050 km. Ez esetben annyi az előny, hogy mindxenki ott állhat meg pihenni, avagy épp eltölteni egy-két napot, ahol kedve tartja.
Jó tudni, hogy Magyarországhoz képest  +1 óra az időeltolódás.