Epidaurosz

Epidaurosz az isteni orvos, Aszklépiosz szentélye zarándokhely, gyógyfürdő és drámai versenyek színtere volt az ókorban. Epidaurosz autóbusszal közelíthető meg, s persze egyéni kocsival is.

Nafpliont elhagyva, dimbes-dombos tájon kanyarog az út, mely sok helyütt az antik országút nyomát követi vagy épp párhuzamosan halad vele. Aki pedig Tolo felől érkezik, néhány száz méternyire a kellemes üdülőhelytől rábukkan Asziné, a már a Homérosz által is említett prehisztorikus fellegvár nyomaira. A tenger fölé emelkedő romok Tirünszre emlékeztetnek.

A Szentélykörzetben elsősorban az Epidauroszi Színház érdemel figyelmet, mely a legjobb állapotban fennmaradt ókori görög színház, ahol napjainkban is nyaranta megrendezik az Epidauroszi Fesztivált. A rendezvény nemzetközi hírnévnek örvend, magát az építményt pedig a világ legjobb akusztikájú szabadtéri színházaként tartják számon a szakemberek.

Epidaurosz

Epidaurosz ásatási területe beszédes példa arra, hogy miként nézhetett ki az ókorban valamint a császárkorban az olyan zarándokhely, mely nemcsak vallási központ, de gyógyfürdő és kulturális események, sportvetélkedők színtere is volt. Az itteni versenyek ugyan sosem érték el az Olümpiai Játékok egész Hellaszra kiterjedő hírnevét, de nagy népszerűségnek örvendtek.

Az itt lezajlott sporteseményekre utalnak a nagy kiterjedésű romterületben fellelhető épületmaradványok, mint a Katagógeion, vagyis az egykori 160 szobás szálloda. A Gümnaszion, azaz a tornacsarnok, meg a Palaisztra. A kultikus építmények közül a szentély szívéhez közel találjuk Artemisz templomát, melynek szárnyas Niké és más díszeit a Nemzeti Múzeumban találhatjuk, a bejárat közelében pedig egy Themisz-templom maradványaira bukkanunk. Aszklépiosz temploma szintén romokban áll. Gyönyörű látvány a központi szentélykörzet hosszú oszlopcsarnokának a maradványa, valamint az egykori fürdőépületek és könyvtárak közelében álló Aszklépiosz Szent Forrása.

Az epidauroszi ásatások folyamán előkerült legszebb darabok ugyan az Athéni Nemzeti Múzeumban vannak, az Epidauroszi Múzeum kincsei is sok szép látnivalót rejtenek. Leginkább a megmaradt építészeti elemek alapján végzett konstrukciós kísérletes érdemelnek figyelmet.