Görögország földrajza

Földrajzi felosztása szerint Görögország északi, szárazföldi részén Makedónia terül el, majd Thrákia nyúlik végig, észak-kelet felé. Makedónia leginkább fővárosa, a számos bizánci emlékkel rendelkező Thesszaloniki miatt kedvelt kirándulóhely.

A vidék leglátványosabb része a Chalkidiki-félsziget, buja növényzetével és romantikus partszakaszaival. Közép-Görögországot gyönyörű fürdővárosai miatt keresik fel a turisták, ezek közül a legkedveltebbek Paralia, Olympic Beach és Kamena Vourla. De aki erre jár nem hagyhatja ki a Meteorák páratlan látványát, vagy a híres Delphoi szentélyt sem.

Ettől dél-keletre fekszik Attika, ahol Athén a fő attrakció, a világon egyedülálló kincseket rejtő Nemzeti Múzeumával és számos antik emlékével, elsősorban az Akropolisz, a periklészi aranykor építészeti remekeivel. Áthaladva a híres Korinthoszi-csatorna felett elérjük a Peloponniszosz-félszigetet, a homéroszi Görögország híres vidékét. Itt legjobb Toloban megszállni, ahonnan naponta más-más útirányt választva bejárhatjuk az ókori Hellász neves helyeit, mint Olümpia meg Epidaurosz, vagy Spárta, de itt találjuk az ősi Mükéné valamint Tirünsz fellegvárát is.
A szigetek közül Kréta szigete a legnagyobb. Ez Európa legdélibb része.

Kréta-sziget elsősorban archeológiai területei miatt vonzó, de kiváló strandjai is kellemes pihenési lehetőséget nyújtanak. A Kikládok közül Szantorini szigete egyedülálló látványosság, mind régészeti, mind turisztikai szempontból. Görögország keleti felén érdemes felkeresni Dodekániszosz szigetek közül Rodosz szigetét, valamint az Észak Égei Szigeteket, vagy a Thrákiához tartozó Thassos szigetét. Nyugaton pedig a Jón-szigetek,a magyar turistáknak főleg Korfu szigete érdemel figyelmet.