Kalamata

Kalamata, hivatalos nevén Kalamé, a félsziget nemzetközi légi kikötője, a modern Messzinia "fővárosa". Születése a XIII. században épült frank kasztro idejére tehető, tehát Hellasz viszonylatában fiatal településnek számít. Egyes régész szerint viszont azonos a homéroszi Pharaival, ahol Odüsseusz fia, az "elmés Telemakhosz", Püloszból útban Spártába, egy éjszakára megpihent.

KalamataA nagy forgalmú kikötőváros a fellegváron és néhány velencei hatásról tanúskodó bizánci templomon kívül nemigen kecsegtet több látnivalóval, sokan mégis eljutnak Kalamatába, mert ez Dél-Peloponniszosz legfontosabb közlekedési csomópontja. Kalamatában van a félszigetet hosszában átszelő vasútvonal végállomása, Athénnal pedig naponta közlekedő légijárat köti össze. Tripoliszon át pedig autóbusszal is megközelíthető Athénból.

A magyar turisták is a légi kikötője miatt érkeznek ide, ahonnan, ahova Budapestről közvetlen járat van, de a környező országokból is közvetlen légi kapcsolatban áll. A legtöbb turistairoda aztán innen szállítja vendégeit tovább, például Toloba is.