Korinthosz

Korinthosz, az egykor legszebb városként számon tartott település, melynek lakói túlzott fényűzésükkel és elpuhultságukkal kiváltották Szent Pál bírálatát is, melyet az apostol A korinthusziakhoz intézett levelében fejezett ki, egyben az ember egyik legnagyszerűbb megvalósításával is dicsekedhet, az 1893-ban elkészült Korinthoszi csatornával, mely összeköti az Égei- és a Jón-tengert. A csatorna terveit a magyar Gerster Pál dolgozta ki.

Egykor a Poszidóniánál feltárt Diolkósz, ez a körülbelül 10 m széles kövezett út szolgált arra, hogy bizonyos kerekes szerkezetre helyezve, a szárazföldön vontassák át a hajókat, a csatorna révén, kétezer éves álom valósult meg. A Korinthoszi-csatorna megépítésének a vállalkozásában nagy szerepet játszott Türr István, a szabadságharc kalandos életű hadmérnök-tisztje is.

Korinthoszi csatorna

Áthaladva a Korinthoszi-csatorna hídján, Peloponniszosz földjére érve, az út mindkét oldalán kávéházak és az itteni különlegesség, a szuvlákisütők várják az utasokat. Ez után máris elindulhatunk, hogy megcsodáljuk a félsziget páratlan kincseit. A kis Iszthmia helység közelében találhatók az Iszthmoszi Poszeidón-szentély romjait. Néhány jelentős épületmaradvány utal a testnevelés évezredes múltjára. Az ókorban itt rendezték meg az Iszthmoszi Játékokat, mely mind hírnévben, mind népszerűségben vetekedett az Olümpiai Játékokkal. Csakhogy ez utóbbiban Zeusz, itt meg Poszeidón volt a játékok védnöke.

Az ásatási terület központjában találjuk a Poszeidón-templom alapjainak és a nagyméretű oltárnak a maradványait. A Poszeidón-templom és az országút között tárták fel a szentély archaikus eredetű stadionját, melynek érdekessége az a startkő, aminek alapján a kutatók rekonstruálhatták a versenyzők indítását jelző, elmés szerkezetet. Aztán az i.e. IV. században épült, majd többször is átalakított színház maradványai láthatók, ezen túl pedig az iszthmoszi erődfal.

Maga Korinthosz város az 1928. évi földrengés után teljesen újjáépült. A modern városkában a forgalmas kikötő és a pálmafás sétányok jelenthetnek érdekességet. Pihenésként visszatérhetünk a Korinthoszi-csatorna közelében levő kávézók és vendéglők egyikéhez, ahol egy ízletes szuvláki után, görög szokás szerint, illik lehajtani egy aromás narancslét is.