Meteorák

Aki Görögországban jár, nem hagyhatja ki a Meteorákat. Megtekintése egésznapos kirándulást jelent, melynek kedvéért érdemes kitérni a Larisszától nyugatnak tartó útra, vagy megtenni az Athén és Kalambaka közti tekintélyes távolságot.

Vasúton még hosszabb az út. Ezért ajánlatos vagy Kalambakában, vagy Trikalában tölteni az éjszakát. Mindkét városba könnyű szálláshelyet találni, és még olcsó is. A Paralián nyaralóknak szintén közkedvelt kirándulása a Meteorák.

A Meteorák egyedülálló látvány a világon. De miként Athoszon még napjainkban is, alig fél évszázaddal ezelőtt a Meteorák kolostorvidékén szintén távol tartották a nőket. Ma a tilalom már csak az öltözékre vonatkozik: fedetlen vállal-karral, nadrágban vagy rövid szoknyában ma sem léphetik át a nők a kolostorvidék bejáratát. De még a férfiak sem, rövidnadrágban. A rendre szigorú kapuőrük vigyáznak, s akinek nincs megfelelő viselete, rendelkezésre bocsátanak egy hosszú, bő szoknyát.
A táj rendkívüli arculata örökre emlékezetessé teszi a Meteorákat. A sziklacsúcsokról fenséges panoráma nyílik a tájra, a kolostorudvarok időtlenséget keltő, sajátos hangulata pedig elképzelhetetlen annak, aki nem élte át.

A sziklák keletkezéstörténete földtani kuriózum: a geológusok szerint Thesszália mai területét mintegy 50 millió évvel ezelőtt tengervíz borította. A messzi északról jövő folyók évmilliókon sodorták ide a hordalékot, s bizonyos kémiai folyamatok után e vidék felülete páratlan, a világon sehol másutt nem fellelhető formává kövesedett. A középkorban, amikor az ember mindenben égi jelt keresett, a sajátos formájú sziklákat Isten művének vette, melyeken a hívő kapcsolatba kerülhet az égiekkel. Később, a török időkben, még a muzulmán világ is tiszteletben tartotta, sőt kiváltságokat biztosított Meteorák kolostorainak.

A kolostor jelenleg is működik, de már igen kisszámú szerzetessel. A hely idegenforgalmi látványosság, ahol az érdeklődők a sajátos földrajzi formán kívül megismerkedhetnek az ortodox világ művészetével, és emlékül vásárolhatnak is az ikonok és más kegytárgyak sokaságából.