Spetses

Vissza, Tolo felé, a sétahajó megáll a Peloponniszosz délkeleti csücskétőlcsupán néhány kilométerre fekvő Spetses-szigetnél is. Mint általában a görög helységnevek, ez is több elnevezést nyert: egyesek Szpetszesz vagy Szpetszai, mások Spetses szigetként emlegetik.

Ez a Hüdra szigete felénél is kisebb, 23 négyzetkilométernyi szárazföld exkluzív helynek számít. Klímája és hangulata vonzó, fekvése előnyös, így amióta csak benépesült, nyári üdülőként tartják számon.

Vendéglői és tavernái messzi földön híresek, az üzletek, bár országszerte a déli időben jobbára zárva vannak, itt nyitva tartanak, de a kis ajándékboltokban hitelkártyával nem lehet fizetni.

A közelben elterülő hasonló jellegű apróbb szigetek jobbára már mind magántulajdonban vannak. A helybéliek nagyon büszkék arra, hogy itt laknak a kor hatalmasai, a dollár-milliárdosok s ha a régi mítoszokban nem emlegetik is Szpetszeszt, helyi legendák bőven akadnak. Akkoriban például egy olajmágnást emlegettek, aki miután megvett és erdősített a közelben egy szigetet, azt be is népesítette szarvasokkal.