Thesszaloniki

Thesszaloniki, népszerűbb nevén Szaloniki, Görögország második legnagyobb városa, Makedónia "fővárosa". A dinamikusan fejlődő város gazdasági, kulturális és közigazgatás szempontjából is Hellász második városa. A magyar turistáknak legegyszerűbb hazafelé indulva útbaejteni.

Szállodát nem nehéz találni Thesszalonikiban, mert a város hotelkapacitása az évente szeptember első dekádjában itt megrendezett Szaloniki Nemzetközi Vásár látogatói számához igazodott. Hacsak nem épp erre az eseményre kíváncsi valaki, akkor viszont idejében gondoskodnia kell a helyfoglalásról.

ThesszalonikiHa Athén a Parthenonnal és a periklészi aranykor örök szépségű építészeti remekeivel az antik görög kultúra jelképe, Thesszaloniki a bizánci-keresztény Hellasz megtestesítője. Ennek emlékét idézi Galérius Diadalíve, a minarettel megtoldott Agiosz Georgiosz, azaz Szt. György rotonda és az Agia Szofia, azaz a Szt. Bölcsesség-templom  kupolája szenteket ábrázoló kora bizánci mozaikja. 

A bizánci művészet iránt érdeklődők a számos bizánci templom mellett itt találják az V. században épült páratlan szépségű Szent Dimitriosz Bazilikát, mely komoly kapcsot jelentett Görögország és Konstantinápoly között, amikor az arab világ és az iszlám győzedelmeskedett Kis-Ázsia, a Szent föld és Egyiptom zarándokhelyei felett.

Bejárva az Alsóváros bizánci emlékeit, majd a festői Felsőváros középkori és török emlékeit, ahol a keskeny, macskaköves sikátorokat szegélyező házak faácsolatos emeletei és a török bazár emlékeztetnek a régi időkre, ugyanakkor itt találjuk az Osziosz David, azaz Szt. Dávid templomot is, meggyőződhetünk arról, hogy Thesszaloniki a görög antik szellemiség vitalitásának, a görög kultúra kontinuitásának élő példája is.

Akit érdekel a középkori várépítészet, a falak tövében felsétálhat a Fellegvárig, bár az nem látogatható. A városkapuk és tornyok viszont megannyi színes történetre emlékeztetnek, közülük több a bizánci császárokról lett elnevezve. A városfal délkeleti vége felé levő Hormiszdasz-toronytól a modern egyetemi város világos háztömbjei mellett érhetünk vissza a városközpontba, a Lefkosz Pirgoszhoz, vagyis a Fehér Toronyhoz, mely a legtöbb városnéző körút kiinduló pontja és összetéveszthetetlen találkozóhelye a turistáknak.

A Fehér Torony közelében, a Nemzetközi Vásár helye melletti parkban találjuk a Thesszaloniki Archeológiai Múzeumot, melynek gyűjteménye főleg a környékbeli ásatások során feltárt leleteket tartalmazza. Legjelentősebb II. Philipposz makedón király és utolsó felesége sírjából származó együttes, a király hamvait őrző aranyládika tetején talált színarany tölgyfalevél-koszorú és más felbecsülhetetlen értékű, páratlan szépségű arany-ékszer meg archeológiai lelet, melyeket a múzeum előterében levő gazdag emléktárgyboltban vett képeslapokon, kiváló minőségben kiadott múzeumkalauzokban vihet magával a tárgyi emlékeket kedvelő múzeumlátogató.

Aki megteheti, érdemes átutaznia a bizánci templomairól híres Vergina, avagy Veria, ősi makedon városba. Az egésznapos kirándulás fő attrakciója viszont a makedón király, II. Philipposz Veriában feltárt sírkamrája, ahol földi maradványait, jogarát és a Makedónia 16 sugarú csillagával díszített  aranyládikát találták.