Korfu

Korfu, vagy Kerkira szigetét kis távolság választja el az epiruszi partoktól. A  63 km hosszú, keskeny sziget északi vége csupán két és fél km távolságra van az albán partoktól. Bár Korfu szigete geológiailag Epiruszhoz tartozik, északi hegysége, a Pantokratón legmagasabb csúcsa nem éri el az 1000 métert.

E hegységből indul ki a sziget dél irányban végigvonuló keskeny hegyvonulata. Korfu nyugati oldala majdnem végig meredek szirtekből áll, de a szárazfölddel szembe néző szelídebb lejtésű oldalán kikötésre alkalmas öblök, fövenyes partszakaszok találhatók, melyek kitűnő strandolási lehetőséget nyújtanak.

Korfu szigetén a telek hosszúak és hidegek, de a nyár sem nagyon meleg. A kedvező klíma, a sok csapadék és termékeny föld viszont kiváló körülmény a gazdag növényzet kifejlődéséhez.

Egyes vélemények szerint Korfu a Homérosz által említett Szchéria, ahol egy hajósnép lakott, de, hogy ezek kik voltak, nem tudható, mert amikor a Szicília felé terjeszskedő Korinthosz gyarmatot alapított Korkürán, a források nem szólnak az őslakosokról is.